Više od samo estetskog problema, neobrađena plijesan može uzrokovati probleme s disanjem, potaknuti alergije, pa čak i oštetiti zidove i namještaj.

Malo curenje u vašoj kuhinji pretvara se u crnu mrlju na stropu. Neventilirana kupaonica i u tušu raste plijesan. Gdje god u vašem domu ima viška vlage, vjerojatno slijedi plijesan. Kako bismo naučili kako očistiti plijesan sa zidova i namještaja, portal Real Simple obratio se stručnjacima iz Nacionalnog udruženja za čišćenje zračnih kanala (NADCA) za njihove najbolje savjete. Više od samo estetskog problema, neobrađena plijesan može uzrokovati probleme s disanjem, potaknuti alergije, pa čak i oštetiti zidove i namještaj. Kako se riješiti plijesni?

Što će vam trebati:

  • rukavice
  • zaštitne naočale
  • maska ​​za lice
  • tekući deterdžent za suđe
  • četka za ribanje
  • mekana spužva ili krpa

Prije nego što započnete, stavite gumene rukavicame, zaštitne naočale i pravilno postavljenu masku za lice.

Pomiješajte otopinu deterdženta za suđe i vode u kanti. Ako čistite neporozne površine, umočite četku u otopinu i njome očistite plohe. Za osjetljivije površine upotrijebite spužvu ili meku krpu.

Porozni materijali koji su postali pljesnivi, poput tepiha, vrlo vjerojatno ćete morati baciti. Kada plijesan uđe u vlakna ili porozne materijale, može biti vrlo teško potpuno ga se riješiti.

Kada se plijesan očisti, dobro osušite – uostalom, vlaga nas je uopće dovela u ovu situaciju. Koristite krpu za sušenje namještaja, otvorite prozore ili postavite ventilatore kako biste ubrzali postupak sušenja.

loading...