Više nije potrebno ni napominjati koliko je važna lična higijena i održavanje našeg tijela čistim a posebno se to vidjelo sada kada je pandemija korona virusa i kada nam je glavna odbrana od zaraze često i temeljno pranje ruku.

Mnogo ljudi ima naviku da se tušira baren jednom dnevno a neki se još uvijek vode onim pravilom koje je važilo kod naših starih a koji smatraju da je dovoljno da se čovjek okupa jednom sedmično. Održavanje higijene je važno ne samo zbog zdravlja nego i zbog društvenog života jer niko ne želi da se druži sa ljudima koji imaju neprijatan miris i koji izgledaju prljavo i neuredno.

Kada je u pitanju pranje kose tu imamo nekoliko različitih mišljenja i stavova. Neki stručnjaci tvrde da se kosa uništava ako se previše često pere jer šamponi i kreme za kosu te regeneratori u sebi sadrže hemijska sredstva koja loše utiču na naše vlasi. Postoji i ogromna važnost vremena u kojem peremo kosu odnosno nije svejedno da li je to uvečer ili ujutro.

Ako želite da vaša kosa izgleda bujno onda je nikada ne biste trebali prati neposredno prije spavanja jer će se ona u toku noći slijepiti. Pored ovoga postoji još nekoliko razloga zbog kojih ne biste trebali kosu prati uveče. Ako je operete prije spavanja i ne osušite dobro onda će se u toku noći ona zapetljati i pucati pa ćete imati oštećenu kosu a posebno vrhove. Ako ipak ne želite da perete kosu ujutro onda koristie blage šampone i regeneratore. Nakom pranja kosu raščešljajte i spavajte na satenskoj ili jastučnici od svile.

Izvor:narodnilijekovi.info

loading...