Ma koliko se može činiti kao bezazleno i spasonosno rješenje, ipak lomljenje tablete na manje dijelove može uzrokovati i zdravstvene probleme prilikom konzumacije i njenog djelovanja na organizam.

tablete-pixabay

Progutati manju ili veću tabletu mnogima je pravi problem. Različiti su razlozi, ali većina je došla na slično rješenje: prepoloviti tabletu ili smrviti je pa progutati s malo omiljenog soka ili vode.

I čini se kao odlična ideja, propisani lijek ste uspjeli progutati, makar i na ovaj način. No, to uopće nije dobra ideja, tvrdi farmaceutkinja Anshu Bhimbat iz LloydsPharmacy-a u Buckinghamshireu. Ma koliko se može činiti kao bezazleno i spasonosno rješenje, ipak lomljenje tablete na manje dijelove može uzrokovati i zdravstvene probleme prilikom konzumacije i njenog djelovanja na organizam.

Bhimbat tvrdi da se mogu pojaviti nuspojave zbog različitog doziranja lijeka, posebice kod terapije za primjerice, dijagnoze bipolarnog poremećaja ili kod srčanih bolesnika. Kod takvih dijagnoza mora se uzimati točno propisana količina lijeka te bi se svakako prije odluke da neke tablete na svoju ruku lomite na manje dijelove, trebali obratiti liječniku koji je terapiju propisao.

Izvor: vecernji

loading...