Nema novih slučajeva zaraženih virusom korona u Republici Srpskoj. Pod nadzorom je 317 osoba. Sve preduzete mjere ostaju na snazi, a po potrebi biće i pooštrene, sve to iz preventivnih razloga kaže ministrar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Kako kaže jedan od potencijalnih rizika je povratak domaćih državljana čiji se ulazak u zemlju ne može zabraniti kao što će to biti slučaj sa stranim državljanima. U Srpsku će se vratiti i studenti koji su u Italiji, a po povratku će u kućnu izolaciju. Ministar je apelovao i na građane da se poštuju sve mjere i napomenuo da prekid nastave ne znači da se studenti i đaci treba da okupljaju na nekim drugim javnim mjestima. Do kraja mjeseca svi bi trebalo da povedu računa.

“Inkubacija traje 14 dana ne želimo da dođemo u knap pa da razmišljamo da li jedan dan imali prostora nego smo zato proširili na tri sedmice, da bi epidemiloški bili jasni u smislu samog nadzora onih koji bi mogli da budu oboljeli”, rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Na lokalnim zajednicama je odluka da li će biti zatvorni ugostiteljski objekti, o takvim detaljima još će se razgovarati sa predstavnicima Saveza opština i gradova kaže ministar. Vrtići dalje rade uobičajeno jer za sada nema zaraženih među najmlađima. Situacija se prati, pojačana je dezinfekcija ukoliko bude potrebe biće zatvoreni, za sada kaže ministar roditelji mogu da odluče.

“Mi ukoliko zatvorimo vrtiće učinićemo da nam zdravstveni radnici odu na bolovanje, uzimaju odmore da bi pazili djecu dajemo mogućnost da vrtići rade, ali svaki roditelj može da odluči i da ne pošalje u vrtić”, istakao je Šeranić. 

Sve zdravstvene ustanove imaju planove i interne procedure u smislu postupanja u slučaju pojave virusa korona i eventualnog zbrinjavanja pacijenata, potvrđeno je to i na sastanku ministra i direktora bolnica. Institut će im po potrebi slati opremu i nabavljati novu.

Na razumijevanje i poštovanje mjera pozvao je i premijer Radovan Višković. Ako nema nastave u osnovnim, srednjim školama i na fakultetima, to ne znači da djeca treba da budu po kafićima, sportskim terenima i da se okupljaju, kaže Višković.

“Bolje spriječiti, nego liječiti, ukoliko budemo trčali da saniramo već nastale štete onda ćemo sigurno biti u težoj poziciji”, naglasio je Radovan Višković, predsjendik Vlade Republike Srpske.

Kada je riječ o Banjaluci, niz manifestacija od koncerata do političkih skupova je otkazan. Po svemu sudeći biće otkazana i sjednica Skupštine grada. Važno je kaže gradonačelnik da nema okupljanja ni na drugim mjestima, međutim ugostiteljski objekti, bioskopi, neće biti zatvoreni ali pojačana higijena mora biti.

“Mjere će biti besmislene ukoliko se đaci, studenti, preliju iz školskih prostorij u kafiće i po gradu, smisao mjere je minimalizacija kontakata, rizika širenja, sugestija roditeljima a onda i đacima i studentima da minimiziraju okupljanja, kretanja jer su upravo zato prekinuti nastavni procesi”, istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Mjere su preduzete i u drugom entitetu. Škole i fakulteti biće zatvoreni naredne dvije sedmice. Otkazuju se i manifestacije. U ovom entitetu pod nadzorom je 380 osoba, zaraženih troje. 

“Želio bi apelovati da učenici koji sada neće ići u školu da što manje borave po ugostiteljskim objektima, javnim skupovima, u zatvorenim prostorima, i gdje ima puno ljudi jer to je idealan način za prenos ove bolesti”, naglasio je Vjekoslav Mandić, ministar zdravstva FBiH.

Od danas izrečena mjera za putnike iz Kine, Južne Koreje i Italije odnosi i na putnike iz Njemačke, Francuske i Španije. Ona podrazumijeva 14-dnevnu samoizolaciju po dolasku u BiH ali i da se jave nadležnom institu za javni zdravstvo.

loading...