Izbor preparata protiv kašlja u apotekama je velik. Sem tableta i sirupa, ogroman je asortiman i bombona protiv kašlja, različitih ukusa. Baš tako – različitih ukusa, koji su stvoreni vještačkim aromama. Zato, hajde da napravimo sami domaće bombone protiv kašlja. Svi roditelji znaju koliko je ponekad teško nagovoriti dijete da popije tabletu ili sirup. Ali bombone – sa zadovoljstvom. Ni jedno dijete ne odbija slatko. Pripremiti takve bombone uopšte nije teško, piše “uspesnazena“.

Za osnovu ovih bombona koristićemo prženi šećer čija je efikasnost  dokazana godinama i decenijama, koji su  koristile i naše bake. Sem toga ima lijep ukus i omogućava brz pozitivan rezultat. Prženi šećer, provjereno narodno sredstvo, pomaže oslobađanju iritacije u grlu, što utiče na povećanje  intervala između napada kašlja.

 Domaće bombone protiv kašlja za djecu. Recept.

Potrebno:

  • 100 gr šećera
  • pola kafene kašičice đumbira u prahu
  • 1 kafenu kašičica soka od limuna
  • silikonski kalupi  (aluminijumska folija ili obična tacnica)
  • čačkalice

Priprema:

Za početak, silikonski kalup ili običnu tacnicu premažite uljem.

Šećer staviti u šerpicu i na šporet na tihu vatru. Stalno miješati. Kada se šećer rastopi, dodati đumbir u prahu i sok od limuna. Kuvati još nekoliko minuta na tihoj vatri stalno miješajući.

Sirup je gotov, kada šećer postane braon boje. Sada ga sipajte u silikonske kalupe ili na tacnu. Ako želite, ubodite čačkalice.

Neka se malo ohladi i ostavite ga u frižider na pola sata. Kada se dobro  ohladi vadimo bombone i uživamo u ukusu našeg djetinjstva.

Dnevna doza za djecu je  5-6 bombona, pod uslovom da ne jedu i druge slatkiše.

Mnoge majke ne vjeruju receptima narodne medicine, ali u praksi ovakve bombone oslobađaju dijete od napornog kašlja već poslije 2-3 dana. Ove bombone odlično otklanjaju iritaciju grla, tako dijete sve rjeđe kašlje.

Naravno, ako kašalj ne prestane, treba  se obratiti lekaru, da biste isključili ozbiljnija oboljenja.

loading...