Kada bolujete od dijabetesa ključno je obraćati pažnju na ono što bi trebali jesti i na ono što morate izbjegavati.

Brojni stručnjaci za dijabetes i nutricionisti izdvajaju 4 zdrave hranjive tvari (vlakana, omega3 masne kiseline, kalcij i vitamin D) koje su važne u prehrani dijabetičara.

1. Grah

Grah je bogat vlaknima koji pomažu da se osjećate siti, stabiliziraju šećer u krvi, pa čak i snižavaju kolesterol. Dobar je izvor kalcija, minerala koji pokazuju istraživanja može pomoći sagorjeti tjelesnu mast. U ½ šalice bijelog graha, dobit ćete gotovo 100 mg kalcija, što je oko 10% dnevnog unosa. Grah je odličan izvor proteina. Za razliku od drugih proteina koje obično jedte (kao što je crveno meso), grah sadrži malo zasićenih masnoća, koje mogu dovesti do bolesti srca.

2. Mliječni proizvodi

Nećete naći bolji izvor kalcija i vitamina D od mliječnih proizvoda kao što je mlijeko, sir i jogurt. Jedno istraživanje pokazalo je da su žene koje su konzumirale više od 1200 mg kalcija i više od 800 IU (internacionalnih jedinica) vitamina D na dan, imale 33% manje izglede za razvoj dijabetesa nego one koje su unosile manje kalcija i vitamina D.

Pijte mlijeko kod nekih obroka umjesto sokova, pojedite jogurt ili sir kao međuobrok ili desert.

3. Losos

Losos je bogat izvor omega 3 masnih kiselina, zdravih masti koje smanjuju rizik od srčanih bolesti, smanjuju vaš opseg struka, upale i poboljšavaju otpor inzulina. Losos je također jedan od najboljih ne mliječnih izvora vitamina D.

4. Tuna

Još jedna zdrava riba bogata omega 3 masnim kiselinama i vitaminom D. Ali, tuna može sadržavati živu, spoj koji u velikim dozama može izazvati neurološke probleme. Da bi bili sigurni, ograničite unos tune do 350 g na tjedan.

5. Ječam

Jedna od najzdravijih žitarica, koju vjerojatno ne jedete, je bogata određenom vrstom topljivih vlakana beta glukanom. Istraživanja pokazuju da beta glukan može smanjiti ukupni i LDL kolesterol sprečavajući sposobnost tijela da ga apsorbira. Konzumiranje samo 3 grama dnevno može sniziti kolesterol za 8%.

Zahvaljujući obilju vlakana, ječam također može pomoći stabilizirati šećer u krvi.

6. Zob

Kao i ječam i grah, zob je bogata vlaknima i kao takva je odlična hrana za dijabetičare. Istraživanja pokazuju da zob također može smanjiti ukupni i “loš” LDL kolesterol i poboljšati otpor inzulina. Sva topljiva vlakna koja zob sadrži usporavaju brzinu kojom vaše tijelo može razbiti i apsorbirati ugljikohidrate, što znači da će vaša razina šećera u krvi ostati stabilana.

7. Bobičasto voće

Bobice su prirodni bomboni, ali za razliku od slastica, bogate su vlaknima i antioksidansima koji se nazivaju polifenoli. Šalica kupina sadrži 7,6 g vlakana, borovnice sadrže 3,5 g. Antioksidansi iz bobica su također dobri za vaše srce. Jedna studija iz 2008. u časopisu American Journal of Clinical Nutrition utvrdila je da su osobe s faktorima rizika za bolesti srca koje su jele bobice 8 tjedana imale pad krvnog tlaka i porast “dobrog” HDL kolesterola.

loading...