Je li vam se dogodilo da vam je krvni tlak visok iako inače s njim nemate problema? Liječnik otkriva koji su uzroci te pojave

Od povišenog krvnog tlaka pati od 30 – 40 posto opće populacije, a na regulaciju tlaka utječu i naša emocionalna i psihička stanja.

Je li normalno da nas u određenim trenucima mući visoki krvni tlak i zašto nam se to događa, upitali smo dr. Dražena Šebetića, kardiologa.

“Arterijski tlak reguliran je različitim regulatornim mehanizmima , neurovegetativnim , hormonskim i slično, svaka situacija Tzv. stresa bilo psihičke ili fizičke naravi u pravilu može dovesti do porasta arterijskog tlaka osobito sistoličkog tlaka, u fizičkom naporu normalno je da sistolički tlak poraste a dijastolički ostane isti ili malo padne, slično je i kod psihičkog uzbuđenja, odličan primjer je tlak bijele kute koji nastupa prilikom mjerenja u liječničkoj ordinaciji. To se može desiti i osobama koje imaju već postavljenu dijagnozu arterijske hipertenzije ali i potpuno zdravim osobama . Ako je iznenadni porast tlaka izazvan psihičkim uzbuđenjem ili stresom nije ispravno liječiti ga lijekovima za visoki tlak nego je ispravno smanjiti razinu stresa i uzbuđenja ako je moguće , ako to nije moguće bez upotrebe lijekova tada u suradnji s liječnikom treba u takovim situacijama koristiti lijekove iz skupine anksiolitika. ” pojasnio je liječnik.

loading...