S dolaskom jeseni mnogima će prva pomisao biti kuhani ili pečeni kesteni. Plodovi se koriste u prehrani na razne načine, kuhani, pečeni, kao pire, sušeni za brašno, te u mnogim slatkim i slanim jelima.

U kulinarstvu su čuvene poslastice od kestena, koje dolaze u raznim varijantama slanih ili slatkih jela, od poznate kestenove rolade, supe od kestena, kreme od kestena…

chestnut-4507908_640

Kestenje, omiljeni škrobni orašasti plodove sadrže iznenađujuću dozu vlakana, vitamina C i važnih minerala poput bakra i kalija.

Brojne su zdravstvene blagodati kestena. Za razliku od većine ostalih orašastih plodova, kesten sadrži malo bjelančevina ili masnoća i uglavnom nudi složene ugljikohidrate. To ne znači da ima malo bitnih hranjivih sastojaka, kesteni vrve vitaminima i mineralima koji su dobri za zdravlje.

Dok je kesten bio omiljena hrana starih Rimljana, Grci su prepoznali i njegova ljekovita svojstva.

Plodovi pitomog kestena čiste krv i jačaju imunitet. Teško su probavljivi, ali zato daju puno energije. Zbog njihove hranjivosti stari narodi su ih koristili za jačanje organizma, dok su se u srednjem vijeku plodovi pitomog kestena koristili kao važna namirnica u prehrani siromašnih slojeva društva.

Izuzetno je hranjiv, sadrži vrlo vrijedne minerale i vitamine kao što su magnezijum, kalcijum, kalijum, fosfor, željezo, skoro sve grupe vitamina B.

Listovi kestena se koriste za čaj. Sadrže čak 95 posto tanina te razne esencijalne smole i vitamin K koji je izuzetan kod zaustavljanja krvarenja.

U kombinaciji s majčinom dušicom kesten liječi probleme s disajnim sistemom, čisti organizam, pomaže kod bolova u leđima i dijareje. Med od kestena je vrlo hranjiv i ljekovit. Liječi gastritis i probavne smetnje, štiti jetru te pridonosi boljoj cirkulaciji krvi.

Divlji kesten najčešće se primjenjuje u liječenju problema s venama, artritisom i reumom. Djeluje diuretično i antiupalno, smanjuje otok limfe i pomaže kod kožnih oboljenja. Poznata je i tinktura kestena koja se koristi za proširene vene, kod problema s cirkulacijom, kod bolova u kostima, zglobovima i leđima.

Cvjetovi se koriste u izradi tinktura za liječenje reumatskih tegoba, gihta, artritisa… Od pupova se rade poznate Bachove kapi koje pomažu kod učenja i koncentracije.

Prema starom vjerovanju, imat ćete dobro zdravlje ako pronađete tri sjemenke u plodu divljeg kestena.

Kako biste iskoristili prednosti kestena, preskočite zaslađeni kesten-pire i radije izaberite kuhane bez dodanih sastojaka ili ih kupite svježe i pokušajte sami ispeći. Osim tradicionalnih salata, nadjeva i supa, kesteni se odlično kombiniraju sa svim omiljenim okusima jeseni i zime, uključujući jabuke, kupus, puretinu, timijan i gljive.(

loading...