U narodnoj medicini, ovo voće koristi se protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa

Smokve obiluju vlaknima i suzbijaju glad

FOTO: ILUSTRACIJA

Ovih dana na stolove pijaca stigle su prve svježe smokve. Riječ je o vrlo cijenjenom voću, čija je učinkovitost poznata i u narodnoj medicini, gdje se koristi protiv zatvora, zubobolje, oteklina, tumora, kašlja, bradavica, upale grla, čireva i gnojnih apscesa.

U nekim se zemljama od mliječnog soka mlade smokve priprema posebna vrsta sira koji je namijenjen dojiljama koje su ostale bez mlijeka.

Smokva sadrži više vlakana od bilo kojeg drugog voća ili povrća – posebno je bogata pektinom, topivim vlaknom koje može sniziti nivo holesterola u krvi.

Samo pet smokvi na dan osigurava više od 20 posto preporučene dnevne količine vlakana. Također, je bogat izvor kalcija, željeza, magnezija, vitamina B6 i kalija. Sadrži i triptofan, spoj koji postiče dobar san i pomaže da mozak ispravno iskoristi glukozu, pospješujući dobru cirkulaciju.

Ono o čemu treba voditi računa je to da su smokve jedno od voća s najvećim sadržajem prirodnog šećera (u suhim smokvama ima više od 50 posto grožđanog šećera).

Iako mogu poslužiti kao zdrava zamjena za šećer, oni koji pate od dijabetesa ili žele smršati ne bi ih trebali konzumirati u većim količinama.

S druge strane, smokve su dobre za mentalno zdravlje  jer mozgu osiguravaju lako dostupne hranjive materije, pa tako podstiču koncentraciju i pamćenje.

Evo na koje sve načine možete iskoristiti smokve:

Dobre za mršanje – obiluju vlaknima i suzbijaju glad.

Respiratorni problemi – lišće smokve prevenira i ublažava simptome astme.

Vid – čuvaju vid i štite ga od posljedica makularne degeneracije.

Seksa – plod smokve pomaže kod erektilne disfunkcije.

Rak – sprečavaju karcinom debelog crijeva.

Probava – učinkovito uklanjaju zatvor i otklanjaju proljev.

Kosti – jačaju kosti i sprečavaju gubitak kalcija.

Dijabetes – kalij iz smokava regulira apsorpciju šećera.

Srce – snižavaju holesterol, visok krvni pritisak i štite zdravlje srca.

Izvor: Faktor.ba 

loading...