kurje oko je očvrsli dio kože na stopalama koji se javlja kao posljedica pojačanog trenja i pritiska na ovaj dio noge.

Kurje oko može često rezultirati i intenzivnim bolom, a uglavnom je lokalizovan na tabanima, malom prstu i koži između četvrtog i petog prsta.

Iako promjena na tabanu često liči na običan žulj, ubrzo ćete prepoznati da se radi o kurjem oku. Ono po čemu je kurje oko specifično jeste bijeli centar koji predstavlja srž problema.

Taj dio je i najdublji, pa nekada premašuje pet milimetara.

– Ljudi kurje oči često miješaju sa tabanskim bradavicama, koje predstavljaju vegetativne tvorevine izazvane humanim papiloma virusima. Bogate su krvnim sudovima, što se primjećuje u vidu crnih tačkica – kaže dr Ignjatović Stojiljković.

Kurje oko se uglavnom pojavljuje:

na tabanima, malom prstu
i koži između četvrtog i
petog prsta

Kurje oči izazivaju:

• oblik stopala

• dugo višečasovno stajanje

• intenzivna fizička aktivnost

• uska, neudobna obuća

• deformitet stopala uključujući kontrakture i kandžaste prste

• višak tjelesne mase

Iako se ova vrsta problema najčešće uklanja posebnim medicinskim instrumentima, ovaj problem može se riješiti i prirodnim putem.

Prirodno rješenje

Uzmite listić čuvarkuće i skinite njegovu kožicu. Stavite list na kurje oko i to njegovu očišćenu stranu. Preko biljke stavite flaster i ostavite da odstoji cijeli dan, uveče na stopalo stavite novi list i novi flaster.

Isti postupak treba ponavljati tri do četiri dana. Nakon tog perioda bol se značajno smanjuje, a u pojedinim slučajevima dešava se i da kurje oko potpuno nestane sa noge.

Ova metoda je i veoma pristupačna budući da se čuvarkuća može lahko nabaviti. To što je prirodno sredstvo jeste njegov veliki plus.

novi.ba

loading...