Procenat ljudi koji boluju od bolesti jetre raste iz godine u godinu. Statistika pokazuje da je peti najčešći uzrok smrti upravo bolest jetre. Takođe, od svih bolesti organa za varenje, bolesti jetre su na drugom mjestu po stepenu mortaliteta.

Mogući uzroci oštećenja jetre su brojni, uključujući i nasledni faktor, odnosno genetsku predispoziciju, hronične bolesti jetre kao što je ciroza, dugotrajno izlaganje toksičnim materijama. Važno je da razumijemo moguće znake oštećenja jetre da bismo sačuvali svoje zdravlje i blagostanje, piše Fokuzz.

  1. UMOR

Pravilno funkcionisanje jetre od vitalnog je značaja za naše zdravlje. Između ostalog, jetra:

– čisti krv metabolišući alkohol i lekove i neutrališući otrovne supstance

– sintetiše osnovne telesne proteine, kao što su proteini koji sprječavaju zgrušavanje krvi i proteini koji se bore protiv infekcija i dostavlja hranljive materije u krv

– proizvodi holesterol i pretvara ga u esencijalne supstance koje naše tijelo može da koristi

– reguliše snabdjevanje energijom tako što proizvodi, skladišti i isporučuje glukozu našem mozgu i tijelu

– reguliše ravnotežu hormona, među kojima su i oni iz nadbubrežne i štitne žlijezde.

Razna istraživanja su pokazala da su hroničan umor i iscrpljenost najčešći simptomi oštećenja jetre. Medicinski profesionalci spekulišu da umor i iscrpljenost povezani sa bolestima jetre nastaju kao nusprodukt neurohemijskih promena i mozgu i zbog hormonalne neravnoteže. Pogoršanje osjećaja umora i iscrpljenosti javlja se zbog povećanog nivoa toksičnih materija u krvi, koje jetra zbog oslabljene funkcije ne može da eliminiše.

  1. SUHA I IRITIRANA KOŽA

loading...