Tuzlak Eldar Selimović nedavno je otvorio Api-inhalacionu komoru koja je humanog karaktera. Prva je ovo ljekovita komora na pčelinjim košnicama u sjeveroistočnoj Bosni i Hercegovini, a 22-godišnji student građanima je nudi besplatno.Eldar Selimović već godinama druguje s pčelama, a na otvaranje Api-inhalacione komore ponukali su ga raniji lični zdravstveni problemi sa sinusima, koji su uspješno riješeni udisanjem ljekovitog zraka iz košnica. 

“Amidža je bio pčelar, a nakon njegove smrti moja porodica i ja smo naslijedili pčele. Otkako radim s njima, odnosno kroz udisanje zraka, moji problemi s jakim glavoboljama, začepljenjem nosa i upalama grla su nestali. Otac i ja smo malo istraživali, a nakon toga se došlo na ideju otvaranja Api-inhalacione komore za naše stanovništvo”, kaže za Klix.ba ovaj mladi Tuzlak.

Udisanje zraka iz pčelinje košnice

Api-inhalacija se ostvaruje direktnim udisanjem zraka iz pčelinje košnice. Za nju je potrebno formiranje komore, odnosno izgradnja objekta koji je izrađen u potpunosti od prirodnih materijala. 

“U našoj komori koja je izrađena od drveta se nalaze četiri košnice s isto toliko inhalatora. Pčele u tim košnicama obnašaju svoju normalnu funkciju, a vi putem inhalacije unosite sve njihove proizvode – med, polen, propolis, matičnu mliječ i vosak”, pojašnjava nam Selimović.

U zavisnosti od oboljenja tretman udisanja ljekovitog zraka traje u prosjeku od 20 minuta do pola sata. 

“Kod nekih malo težih stanja to može trajati i nešto duže, a ponekad se preporučuje i ponavljanje dva puta dnevno. Što se tiče neželjenih efekata, oni su minimalni. Naprimjer, za onoga ko je alergičan na pčelinje proizvode postavljaju se posebni filteri, a kroz nekoliko terapija oni se skidaju. Na ovakav način može se stvoriti samo otpornost organizma na tu alergiju”, dodaje Selimović.

Iako je nedavno otvorena, tuzlanska Api-inhalaciona komora već je pokazala svoja pozitivna svojstva, a nakon nekoliko tretmana građani su osjetili poboljšanje.

“Nama je zadovoljstvo da možemo pomoći ljudima i svako ko ima želju da se inhalira kod nas može doći”, ističe naš sagovornik čiju Api-inhalacionu komoru dnevno u prosjeku posjeti 50 osoba.

Za koje bolesti je korisna?

Api-inhalacione komore već uveliko korite ekološki osvještene zemlje poput Slovenije, Austrije, Njemačke i Rusije, a udisanje ljekovitog zraka korisno je i za najmlađe.

Udisanje zraka iz pčelinjih košnica bitno je za tretman bolesti i infekcija gornjeg i donjeg respiratornog sistema, a kao što su rinitis, sinusitis, faringitis, laringitis, bronhitis, traheobronhitis, hronična opstruktivna bolest, astma i numomija. Također, ovakvom vrstom inhaliranja liječe se i različite prehlade, gripe, kao i virusne infekcije.

Kao komplementarna terapija isto tako se koristi i za kardiovaskularne, digestivne i urinarne bolesti, potom bolesti krvi i krvnih organa, usne šupljine, kožne infekcije i smanjenje tjelesne težine.

Ukoliko zainteresiranost građana i u narednom periodu bude postojala, porodica Selimović spremna je formirati još jednu komoru, ali i uvesti tretman noćenja u ovom objektu. 

Također, Selimović nam kaže da će u dogledno vrijeme morati formirati simboličnu cijenu tretmana, a sav novac prikupljen na ovakav način bit će usmjeren na održavanje komore, odnosno promjenu filtera i inhalacionih maski, eventualno popravak kvarova na inhalatorima i slično. 

loading...