Kafa, taj omiljeni jutarnji napitak koji nas “budi”, obično se u posljednje vrijeme spominje u kontekstu zdravlja i naglašavaju se sve prednosti koje donosi organizmu, a rijetko se govori o negativnim posljedicama koje možemo imati ako je – pijemo natašte.

Naravno, sigurno poznajete nekoga ko “ne može funkcionisati” dok ne popije prvu jutarnju kafu… a možda ste i sami među njima.

Takvih je puno, a nisu rijetki ni oni koji tvrde da su bez jutarnje kafe, uglavnom na prazan želudac, nemoćni, pospani, slabo skoncentrisani, umanjenih sposobnosti svih vrsta.

Pozitivni efekti kafe su brojni i nesumnjivi. No, naučnici tvrde da nikako nije dobro konzumirati kafu na prazan želudac.

Naime, prema istraživanjima, posebno je štetna za ljude koji i bez nje imaju želučane probleme. Praznom želucu “pomaže” u stvaranju želučane kiseline što može dovesti do nelagode prilikom varenja hrane.

A proteini koji se pri tome ne vare dovode i do ostalih poteškoća kao što su nadutost ili povraćanje. Zato je najbolje da se prije kafe nešto pojede i tako zaobiđu svi problemi, bilo to voće ili komadić hljeba.

cazin net

loading...