- Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Koliko god bilo logično pretpostaviti da su analgetici za koje nije potreban ljekarski recept sigurni, jer su prošli određena klinička ispitivanja, ponekad se događa da stvari ispadnu i drugačije. “American Journal of Epidemiology” objavio je istraživanje dr. Gerija Curhana (Garry) iz ”Brigham and Women’s Hospital” u Bostonu prema kojem neki od svjetski najpopularnijih lijekova protiv bolova mogu kod žena izazvati slabljenje sluha.

Bi li se to moglo odnositi i na muškarce, ostaje otvoreno, jer je Curhan na raspolaganju imao podatke o 55.000 žena i njihovim iskustvima s učestalim korištenjem aspirina, nesteroidnih protuupalnih lijekova, gdje se ističu ibuprofen i acetaminofena. Ispalo je da je od onih žena koje su duže od šest godina učestalo koristile ibuprofen ili acetaminofen njih između devet i 10 posto iskusile gubitak sluha.

Nekad i više od jednog desetljeća poslije. One koje su koristile aspirin, nisu imale takvih problema. Autori studije pri tome ističu da se posljedice koje se navode ne odnose na povremeno korištenje tih analgetika, nego na učestalo, u pravilu u slučajevima kad su se žene njima nastojale osloboditi hronične boli. Nije to i jedina neželjena nuspojava. Studije pokazuju da se pri takvom korištenju tih lijekova povećava rizik od srčanog udara, visokog krvnog pritiska i problema s bubrezima. Sada je na red došao i sluh. Najnovija studija ne ulazi u uzroke gubitka sluha, ali se iz ranijih promatranja rezultata da naslutiti da bi problem mogao biti ili u direktnom utjecaju na stanice slušnog aparata ili na posljedicu poremećenog krvnog pritiska i nivoa kisika u najosjetljivijim dijelovima slušnog aparata.

loading...