prehlada

Obična prehlada je naziv kojim je obuhvaćeno više od 200 različitih virusa, a ova česta i ne tako opasna “bolest” je neizlječiva.
Prehlada je virusna infekcija koja napada gornje disajne puteve, uključujući nosnu šupljinu, krajnike i glasnice. Djeca se mogu prehladiti čak i do 12 puta godišnje, a taj trend se nastavlja i u odrasloj dobi.

Simptomi prehlade su kihanje, slinjenje, bol u grlu i začepljen nos. Kod male djece nije neuobičajena ni povišena tjelesna temperatura.
Prehlada je najzaraznija tokom prva tri dana i prenosi se na sve sa kojima bolesnik dođe u dodir. Prehlada traje u prosjeku sedam dana iako se kašalj može nastaviti i nekoliko dana nakon izlječenja.

Postoje razni tipovi virusa prehlade, a najopasniji od njih su oni koji se brzo razmnožavaju, razvijaju i pucaju ispuštajući “otrov” u disajne puteve, koji napada zdrave ćelije.

I dok je moguće liječiti ili barem ublažiti simptome prehlade, jedinstveni lijek za prehladu ne postoji, piše Independent.

Razlog ovome jeste nastanak novih virusa te ubrzana mutacija, što znači da do vremena kada se razvije vakcina, ona više ne djeluje.

loading...