Cijeli naš život prolazimo kroz hormonalne promjene, a kako ulazimo u godine žene prolaze kroz menopauzu muškarci kroz andropauzu. Pošto se u organizmu desi disbalans hormona onda cijelo tijelo osjeti posljedice. Zato trebate obratiti pažnju na neke simptome.

– Manjak želje za intimnim odnosima javlja se obično kao posljedica manjka hormona kod oba pola. Kada je riječ o muškarcima tada je manjak testosterona a kod žena je nizak nivo estrogena. Muškarci nivo testosterona mogu povećati sa povećanjem mišićne mase.

– Problemi sa pamćenjem su takođe još jedan vid hormonalnog problema. Dešava vam se da zaboravljate gdje su vcam ključevi i slično. Nizak estrogen je uzročnik. A kada se nečega sjetite kako kroz maglu to je uzrokovano niskim nivoom kortizola. Hronični stres izaziva kod nadbubrežne žlijezde slabiju proizvodnju kortizola.

– Pojava problema varenja hrane je takođe uzrok niskog kortizola. Nivo kortizola je uobičajeno ujutro visočiji da se lakše probudite. Međutim ukoliko je zbog slabog rada nadbubrežne žlijezde salbija proizvodnja hormona tada se javlja nervoza crijeva.

loading...