iStock 871573000

Iako postoje lijekovi koji mogu olakšati proljetne alergije, možete isprobati i neke kućne varijante koje također mogu biti od koristi.

Uskoro stiže proljeće, a ova sezona, na odlasku zime i tako blizu vremenu kad će se sve zazeleniti i procvasti naziva se “kraljicom alergija” te traje od ožujka do travnja, donoseći različite vrste alergija i nadražaja. Što je još gore, prašina koja se zavlači unutar domova tijekom zime također pogoršava alergije pa stoga ne čudi što generacijama s koljena na koljeno prelazi tradicija velikog proljetnog čišćenja.

Najčešći simptomi proljetnih alergija su svrab očiju, osip kože, curenje nosa, kihanje, začepljen nos i groznica. Iako postoje lijekovi koji mogu olakšati proljetne alergije, možete isprobati i neke kućne varijante koje također mogu biti od koristi.

Metvica

Metvica djeluje kao dekongestant (poput papra u zrnu) koji pomaže u ublažavanju alergija. Ima antiinflamatorna, antioksidativna i antibakterijska svojstva. Dodajte jednu žličicu metvice u vodu kada zavrije. Neka tako odstoji pet minuta, pa pijte ovako pripremljeni čaj kad se ohladi.

Jabučni ocat

Jabučni ocat ima antihistaminska svojstva. Jednu žlicu jabučnog octa stavite u čašu vode. Dodajte i žličicu limunovog soka i pola žličice meda. Pijte tri puta dnevno.

List koprive

Dodajte jednu žlicu osušenih listova koprive u šalicu proključale vode i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Procijedite i ostavite da se čaj ohladi. Dodajte mu malo meda i pijte ga tri puta tokom dana.

Češnjak

Bijeli luk ima antibiotska, antivirusna i imunološka svojstva kojima pomaže kod alergija. Jedite ga svakodnevno kroz tri tjedna.

Limun

Limun sadrži antioksidante i vitamin C. Svakog jutra popijte čašu tople vode sa svježe iscijeđenim limunovim sokom.

iStock 871570599
FOTO: ISTOCKZnate li kako se naziva sezona između ožujka i travnja?

Kurkuma

Kurkuma sadrži kurkumin i ima antiinflamatorna i antioksidativna svojstva. Dodajte šest žlica kurkume u prahu u med i dobro pomiješajte. Ovako dobivenu smjesu uzimajte svaki dan, po jednu žličicu.

Med

Med je sjajan kućni lijek za otklanjanje proljetnih alergena i iritanata. Uzimajte sirovi med četiri puta u toku dana kako biste se oslobodili tegoba vezanih uz proljetne alergije.

Ulje eukaliptusa

Eukaliptusovo ulje ima antiinflamatorne, dekongestivne, antiseptične i antibakterijske osobine koje će pomoći u otklanjanju simptoma alergija. Uzmite tri kapljice ulja eukaliptusa i namažite na grudi za trenutno olakšanje.

loading...