Čišćenje ušiju svakih nekoliko dana je normalni higijenski postupak. Međutim, mnogi ne znaju da vosak ima zaštitnu funkciju i može ukazivati na probleme sa vašim zdravljem.

Uz pomoć Q-tipa možete da provjerite značanje boje voska iz ušiju.

1.Vosak sive boje

-Ako je vosak siv bez ikakvih drugih simptoma, ne treba brinuti. Vjerovatno se radi o prašini.

Ova boja voska se redovno pojavljuje kod ljudi koji žive u gradu, jer je vazduh više zagađen.

2.Vosak sa tragovima krvi

-Ako primjetite tragove krvi prilikom čišćenja krvi, to može značiti da je bubna opna preforirana. U tom slučaju vaše uši mogu biti pod utjecajem infekcija, što može dovesti do upala srednjeg uha. Zato je važno da posjetite ljekara.

3.Vosak smeđe boje

-Ako je vosak iz vašeg uha smeđ ili još tamnije boje, onda to znači da je tijelo prošlo kroz stresan period. Zato bi trebalo da provedete nekoliko dana u mirnijem okruženju.

  1. Vosak crne boje

-Ako se to dogodi samo jednom, ne treba da se brinete. Međutim, ako vas pored toga uši svrbe, treba da posjetite doktora, jer crna boja označava gljivičnu infekciju.

  1. Vosak bijele boje

Bijela boja vašeg voska može značiti da u vašem tijelu nedostaje vitamina i mikroelemenata, posebno gvožđa ili bakra. Zato se preporučuje dodavanje graška ili zobenog brašna u ishranu.

  1. Vosak neprijatnog mirisa

-Ako postoji jak neugodan miris koji dolazi iz vašeg voska, to može značiti infekciju vašeg srednjeg uha. Osim mirisa možda ćete čuti buku ili da vaše uši pucketaju s vremena na vrijeme, obavezno posjetite doktora.

Slijedite ove savjete ako primjetite nešto neobično i reagujte na vrijeme.

loading...