Bol unutrašnjeg ili spoljašnjeg dijela stopala često ukazuje da postoji ozbiljan problem sa kičmom. Tokom hodanja, neprijatan osjećaj polazi od lumbalnog dijela kičme i završava se u nogama. Ukoliko se ovaj problem ne liječi, jedna od posljedica jeste i opterećenje nerava u stopalu, zbog čega oni mogu trajno da se oštete.

Najčešća oboljenja kičme koja se povezuju sa bolom u stopalu jesu diskus hernija, deformitet kostiju, prelom, išijas i tumori.

“Kod diskus hernije između četvrtog i petog lumbalnog pršljena (L4/L5), najčešće je pritisnut korijen L5, tako da se tegobe javljaju u unutrašnjem dijelu stopala i palcu,Kod diskus hernije između petog lumbalnog i prvog sakralnog pršljena (L5/S1), pritisnut je korijen S1, tako da se bol javlja u spoljašnjoj strani stopala i malom prstu”, kaže doktor Budimir Ješić, iz Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti “Banjica” za Novosti.

Opterećenje polazi iz kičmene moždine i pritiska nervne korjenove, što uzrokuje bol i trnjenje koji se spuštaju od lumbalnog dijela kičme, zadnjice, nogu pa sve do stopala. Tokom mirovanja bol najčešće nije prisutan, ali sa aktivnošću i hodanjem uvijek se iznova pojavljuje.

“Tokom fizičke aktivnosti bolovi u predjelu stopala se povećavaju, dok pri mirovanju najčešće potpuno nestaju. Kada se izliječi problem sa kičmom, tegobe u stopalu će takođe nestati”, kaže dr Ješić.

U nekim slučajevima ipak, kada se oboljenje kičme dugotrajno ne liječi, može da dođe do prevelikog opterećenja nerava u stopalu. Upravo zbog toga, dolazi i do njihovog trajnog oštećenja, ukoliko su se tegobe predugo trpjele. Ako se to desi, ovaj problem se mora posebno tretirati i liječiti kod specijaliste.

Osim što oboljenja kičme uzrokuju bolove u stopalu, problem može da bude sasvim druge prirode.

“To mogu da budu reuma, dijabetes, vaskularni problemi ili deformiteti kostiju stopala… To najprije treba provjeriti, kako bi se odredila prava terapija”, kaže dr Ješić.

Izvor: novosti.rs

loading...