Vjerovatno ste primijetili da sve više žena vodi svakodnevnu borbu sa urinarnim infekcijama. Jedan od uzročnika ovakve infekcije, svakako je neadekvatan način ishrane.

Dok varimo hranu koju jedemo, u našem organizmu stvaraju se molekuli koji utiču na rast bakterija u mnogim sistemima organa, pa tako i u urinarnom traktu. Zato ljekari nerijetko prepisuju poseban režim ishrane osobama koje imaju urinarnu infekciju.

Kako postoje namirnice, koje štete našem organizmu i dovode do urinarnih infekcija, tako postoje i one, koje nam pomažu da se na zdrav način adekvatno sa njima izborimo. Takve namirnice zovu se polifenoli, jaki antioksidanti, koji se tokom varenja pretvaraju u molekule, koji sprječavaju razmnožavanje bakterija u urinu.

Namirnice sa velikim udjelom polifenola su:

Svježe borovnice
Čaj od brusnice
Jogurt
Crni čaj
Crna čokolada
Ukoliko imate ovu vrstu problema, trebalo bi da izbjegavate gazirane napitke i namirnice sa velikom količinom životinjskog proteina, jer one smanjuju pH vrijednost urina i na taj način potpomažu brži razvoj bakterija. Poželjan je unos vitamina C, kako iz citrusa, tako i iz povrća kao što je brokula ili kelj. Vitamin A ima važnu ulogu u borbi protiv urinarne infekcije, pa u svoju ishranu dodatno ubacite mrkvu, po mogućnosti svježu, kao i cveklu.

Kako biste uspješno zaustavili širenje bakterija, pojedite svakog dana čehnu bijelog luka, koji je jedan od najjačih prirodnih antibiotika. Zahvaljujući svojim antibakterijskim svojstvima, ova namirnica, nalazi primjenu u borbi protiv mnogih infekcija.

Naravno, ovako obogaćena ishrana pomoći će vam da zaustavite dalje razmnožavanje bakterija u urinu, ali da biste problem u potpunosti riješili, neophodno je konsultovati se i sa ljekarom.

Izvor: lepotaizdravlje.rs/Foto: GettyImages

loading...