Miris tijela ljude može osramotiti i dovesti u neugodne situacije, a za to postoji nekoliko uzroka, od gena pa do načina ishrane…

1 Bakterije

U tijelu postoje dvije vrste znojnih žlijezda, a to su apokrine i ekrine žlijezde. Ekrine žijezde pomažu u regulisanju tjelesne temperature, a njihove izlučevine se nalaze u cijelom organizmu. Te izlučevine su sačinjene od soli i vode te su uglavnom bez mirisa. Apokrne žlijezde se nalaze u blizini folikula dlaka, ispod pazuha, na skalpu i u predjelu polnih organa. One poizvode znoj iz proteina i lipida. Kada bakterije dođu u kontakt s apokrinom žlijezdom, one uzrokuju hemijsku reakciju te se oslobađa neugodan miris. Zbog toga je miris tijela neugodan, a kada se tijelo izloži visokim teperaturama, kada je čovjek napet ili pod stresom, taj miris se osjeti.

2 Tjelesna težina

Još jedan razlog zbog kojeg tijelo ima neugodan miris jeste težina. Osobe s viškom kilograma obično imaju problema s neugodnim mirisom, a razlog za to je dodatni napor potreban za obavljanje različitih aktivnosti. Takođe, znoj se može zadržavati u debelim slojevima kože, a to je rizik od razvoja bakterija.

3 Stres

Iako to neki nisu znali, stres zaista može da bude uzrok neugodnog mirisa tijela. Kad ste pod stresom, apokrine žlijezde su aktivne, nakon čega se javlja neugodan miris tijela.

4 Sindrom ribljeg mirisa

Sindrom ribljeg mirisa je rijetko medicinsko stanje koje se ogleda u neugodnom ribljem mirisu tijela. Taj miris može uticati na dah, urin i znoj, a vjeruje se da ga uzrokuju geni.

5 Lijekovi i medicinska stanja

Postoje određena medicinska stanja koja su odgovorna za miris tijela. Takođe, lijekovi poput antidepresiva mogu uzrokovati čudan miris tijela. Određeni zdravstveni problemi poput bolesti bubrega ili jetre, dijabetesa i prevelike količine bakterija na koži mogu uzrokovati neugodan miris. U tom slučaju je potrebno održavati kožu čistom i nositi prozračnu odjeću.

6 Određena hrana

Naravno, hrana koju jedete utiče na miris tijela. Povrće poput luka, kupusa i karfiola sadrži sumporna jedinjenja koja utiču na ekrine žlijezde. Međutim, u ovom slučaju neugodan miris ne traje dugo. Čak i alkohol i meso mogu uzrokovati neugodan miris tijela, a to se rješava unošenjem veće količine vode.

Izvor: klix.ba Foto: Thinkstock

loading...