Ovim prastarim receptom sam više puta pomogla svojoj djeci, djeci moje sestre, ali eto i Dianinoj kćerkici. Slučajno smo došli do tog recepta u razgovoru, na okupljanju u Kraljevečkim Novakima. Dobila sam povratnu informaciju da je sirup pomogao i stvarno mi je drago. Da se ne baci izdubljeno meso rotkve, dobit ćete bonus-salatu.

Sastojci
Za sirup
1 komad oko 50 dag povrtnice ili crne rotkve
— bagremov med, ili neki drugi prirodni med
Za bonus dodatak
— meso što ste izdubili od povrtnice
— sol, ocat, ulje i kim (kumin)
Dodaj u popis za kupnju
Coolinarika zna koji su recepti najbolji!

Uz newsletter
znat ćeš i ti!

Priprema
Za sirup:
1.
Kupite svježu zdravu crnu rotkvu ili povrtnicu .Dobro je operite četkicom, ne mora se guliti.
2.
Izdubite rotkvu tako da dobijete veliku rupu u njoj, neka stijenke rotkve budu oko 1 – 1, 5 cm debele.
3.
Čačkalicom ili štapićem za ražnjiće načinite rupicu na samome dnu rotkve.
4.
U sredinu nalijte bagremov ili bilo koji med koji imate. Ako nemate meda, ili ste na njega alergični, može i šećer, bijeli ili smeđi. Ostavite preko noći na toplome, da se cijedi u čašu
5.
Ovaj domaći pripravak koji se iscijedio, uzimajte jednu veliku žlicu ujutro i navečer. Kod težih napada kašlja uzimamo svako malo žlicu ovog soka. Na kraju dana bi mogli pojesti i rotkvu. Svaki put napravite novi sirup, ne može se čuvati dugo.
Za bonus salatu :
6.
Meso što ste izdubli iz rotkve (ili samu rotkvu) narežite na tanke liseiće ili naribajte, ostavite da odstoji sat vremena.
7.
Ocijedite, posolite, te začinite uljem, bijelim octom i kimom. Dobili ste ukusnu i zdravu salatu.
8.
Salata od vrtne rotkve pomaže kod nadutosti, bolesti bubrega i mjehura, te kod slabog teka. Ublažuje i žučne tegobe.
Posluživanje
Ovakav sirup pomaže kod nekih oblika alergijskog kašlja, olakšava disanje i pomaže kod bronhijalnog katara. Preporučuju ga svi stari narodni recepti, Kneipp ga je obilato preporučao (kao i jedenje same rotkve), pater S.Ašič ga je isto preporučao.
Ja sam recept doznala od pokojne bake Mile, koja me puno naučila o narodnim lijekovima, ljekovitim i samoniklim jestivim travama.

Crna rotkva, povrtnica, vrtna rotkva lat. Raphanus sativus, dolazi u rod taman kad je najpotrebnija u zimu, ljeti je nema, a sada u proljeće joj je sezona na izmaku! Priroda se stvarno za sve pobrinula!

loading...