Procjenjuje se da je svaki osmi stanovnik Zemlje alergičan na ambroziju!

Ambrozija cvjeta od jula do septembra, a vrhunac je u avgustu. Sve više ljudi poseže za antihistaminicima i kortikosteroidima kako bi ublažili tegobe, a mi vam donosimo još 12 savjeta kako da si olakšate!

1 Obvezno se liječite kako se bolest ne bi pogoršala. Nemojte uzimati protivalergijske lijekove, a da se prije toga niste savjetovali s ljekarom. Samo ljekar može pouzdano utvrditi kakvi su lijekovi za vas najprikladniji. Pridržavajte se propisane terapije!

2 Najveća koncentracija polena je tokom sunčanih i vjetrovitih dana, ujutro i prijepodne, pa tada nemojte provjetravati stan, ni boraviti na otvorenom.

3 U sezoni cvjetanja ambrozije treba držati zatvorene prozore stana i automobila tokom vožnje.

4 Koristite klimatizacione uređaje s filterima za polen.

5 Kiša ispire polen, pa je boravak na otvorenom dobro planirati poslije kiše, kada je koncentracija polena u vazduhu najmanja.

6 Ako je moguće, u prirodi boravite na područjima iznad 1.000 metara nadmorske visine.

Nastavak na sljedećoj strani…

7 Nakon boravka na otvorenom obvezno operite ruke, istuširajte se, operite kosu i odjeću, kako biste spriječili unošenje polena u životni prostor.

8 Ne sušite odjeću vani.

9 Po potrebi nosite zaštitnu masku tokom suhih i vjetrovitih dana.

10 Ako imate pse i mačke, perite ih i četkajte jer i oni skupljaju polen.

11 Redovno pratite bioprognozu s alergijskim semaforom.

12 Alergija na ambroziju može podstaknuti i takozvanu unakrsnu alergiju na polen i hranu. Tokom cvjeta ja ambrozije može se pojaviti preosjetljivost na određene namirnice, najčešće lubenicu, dinju, tikvicu, krastavac, bananu, kivi, kamilicu i suncokret.

Izvor: ordiancija.vecernji.hr

loading...