ciscenje-usiju-620x350

Miris, boja i struktura voska iz ušiju, čija je uloga da spriječi da prljavština i bakterije uđu preduboko u ušni kanal, mogu vam otkriti važne informacije o vašem zdravlju…

Vosak iz ušiju, odnosno cerumen, krije važne informacije o vašem zdravlju. Njegova boja, miris i struktura mogu ukazivati na četiri glavna problema sa zdravljem, evo i koja.

1. Vosak je vodenkast i zelenkaste boje

Ako ste se oznojili, vodenkasto curenje iz uha vjerovatno je rezultat znoja koji je ušao u uho i pomješao se s voskom. Ali ako se niste oznojili, a vosak je vodenkast i zelenkaste ili tamno žute boje, to može da ukazuje na infekciju.

2. Vosak ima jak miris

Može biti riječ o infekciji ili oštećenju srednjeg uha. To može uzrokovati brojne simptome koje ljekari nazivaju – hronični otitis media. Jedan od simptoma može biti sekret iz uha, neprijatnog mirisa, a ukoliko se radi o upali srednjeg uha možete primetiti probleme s ravnotežom, zvonjavu s ušima ili imati osećaj da vam je uho puno ili začepljeno. Primjetite li te simptome, posjetite ljekara.

3. Primjetite kada vosak iscuri iz uha

Infekcije ili ranice u bubnoj opni mogu uzrokovati stvaranje abnormalnog rasta kože zvanog holesteatom. U uhu nastaje izraslina nalik cisti što rezultira time da debris iz uha popuni ušni kanal. U ovom slučaju umesto neprimjetnog iscedka na kakav ste navikli, sekret iz uha može izaći u obliku curenja ili grudvica. Pritisak i bol u uhu također su simptomi kolesteatome.

4. Nemate voska u ušima

Nepostojanje voska u ušima može biti znak rijetkog i nedovoljno istraženog stanja zvanog keratitis obturans. Kod ovog se stanja vosak u ušima, umjesto da postepeno izlazi sam od sebe, gomila unutar uha sve dok se ne stvori tvrdi čep. Simptomi su bol i osećaj da su vam uši pune.

loading...