Problemi sa znojenjem mogu za sve da budu jako neprijatni, ali takođe mogu i da ukazuju na neke zdravstvene probleme.

Poznato je da je znojenje za vaše tijelo vašno skoro isto kao i hrana. Tijelo, pomoću milona znojnih žlijezda reguliše temperaturu, pa je stoga to veoma važan životni mehanizam.

Tijelo se znojenjem hladi, a to je neophodno, pogotovo poslije velikog napora, ili tempereture izazvane bolešću. Čovjek putem svoji pora na koži, na dnevnoj bazi gubi od 0,5 do 0,7 litara vode ako se nalazi u rashlađenom prostoru, a po vrućini to može ići i do 2 litra.

Bez procesa znojenja tjelesna temperatura bi porasla za nekoliko stepeni, što bi na dugoročnom planu imalo itekako loš uticaj na funkcije organizma.

Uvrjeđeno je mišljenje da je znojenje zdravo jer se na taj način uklanjaju toksini i štetne materije.

Ako se znojite u prohladnoj prostoriji, najbolje je da posjetite liječnika, jer se možda radi o nekoj infekciji, ili tuberkulaozi ili hiperfunkciji znojnih žlijezda.

Kako spriječiti znojenje? Kod znojenja je najbitnija higijena, znači redovno tuširanje, mjenjaje veša. Birajte uvijek odjeću od pamuka, lana, ili prirodne viskoze.

Ružni tjelesni miris možemo spriječiti dezodoransima sa antiperspirantima koji sprečavaju znojenje. Druga metoda je sa soda bikarbonom koja odlično upija znoj, a u isto vrijeme neutralizira nekoliko vrsta bakterija. Soda bikarbona treba da se nanese na područje ispod pazuha.

Čaj od kadulje takođe smanjuje znojenje. Pijte oko mjesec dana po šolju čaja od kadulje i to ujutro, odmah nakon buđenja, i naveče, prije spavanja.

loading...