Istraživanja su pokazala da postoje situacije kada je prihvatljivo, pa čak i zdravo, koristiti psovke u odnosu na zadržavanje gnjeva u sebi. Istraživanje, koje je 2009. godine sprovelo britanski Univerzitet Kili, otkrilo je da psovanje povećava toleranciju na bol.

psovanje1

U eksperimentu su 64 studenata trebala što duže da drže jednu ruku u kanti s ledom. Kada su studenti ponavljali odabranu psovku, uspjevali su ruku da zadrže u kanti 140 sekundi, a kad nisu smjeli da psuju, izdržali su svega 70 sekundi.

– Sve dok vaše riječi nisu usmjerene prema nekome, psovanje može da bude katarzično iskustvo -, kaže psiholog Džon M. Grohol jer, kako je dodao korištenje psovki nas može osloboditi osjećaja ljutnje ili frustracije.

Psovanje, takođe, pruža osjećaj kao da imate stvari pod kontrolom, čak i kad nije tako jer to, prema riječima psihijatra Nil Bartona, “može da pojača samopouzdanje i pruži podsticaj za daljnje mjere koje treba da se preduzmu.

Ako je osoba nervozna jer, na primjer, čeka 20 minuta da joj se javi tehnička podrška njenog teleoperatera, neka pokuša da psuje, jer će tada imati osjećaj da kontroliše situaciju, a pošto su mnogi sistemi programirani da detektuju vulgarnosti, možda će je brže spojiti s prvim slobodnim operaterom, savjetuju stručnjaci.

Izvor: bebac.com

loading...