60997904

Tvrda stolica kod odraslih osoba je sve češći problem zbog užurbanog načina života i loše ishrane. Industrijski prerađena hrana i manjak vlakana u ishrani predstavljaju glavni preduslov za to.

60997904

Neuredna stolica i loša probava su najčešće praćene i sa ostalim tegobama: nadutost stomaka, česte glavobolje, neraspoloženje, migrena, grčevi u stomaku, opšta slabost i mnoge druge neugodnosti. Ne predstavlja problem samo kod odraslih javlja se tvrda stolica u trudnoći kao i tvrda stolica kod beba o čemu ćemo takođe pisati na našoj stranici u narednim člancima.

Kod odraslih, osnovni uzrok je nezdrava ishrana i manjak kretanja. Osobe koje imaju hroničan zatvor i neredovno pražnjenje crijeva svakako se trebaju obratiti ljekaru. Gimnastika, kretanje, plivanje, sirova hrana u svakodnevnoj ishrani kao i ljekovito bilje mogu znatno umanjiti tegobe .

Tvrda stolica zatvor, konstipacija i opstipacija
Prije nego što krenemo u prirodno lijecenje zatvora i tvrde stolice da razjasnimo ove pojmove. Kad izostane spontano pražnjenje crijeva to stanje se naziva opstipacija, dok je konstipacija stanje u kom osobe imaju , oskudnu, tvrdu,rijetku, suhu stolicu. Tvrda stolica se može pojaviti naglo ili u periodama ili se javlja kao hronična konstipacija.

Ponekad su i samo male promjene u ishrani dovoljne da se problemi ublaže dok je kod težih slučajeva neophodna ljekarska pomoć. Ne treba zaboraviti da i konstipacija može biti samo uvod u neke teže bolesti kao što je sindrom iritabilnog kolona kod koga se zatvor i proliv naizmjenično pojavljuju.

Liječenje zatvora, opstipacije i konstipacije
Kad čovjeka sustigne neka od pomenutih tegoba , ono što prvo uradi je da pokuša da riješi problem samostalno, odlaskom u prodavnice zdrave hrane. Mi podržavamo svaki vid alternativnog liječenja bez hemije i sl. ali da biste stvarno sebi pomogli neophodna je edukacija i razumjevanje svake hrane i bilja ponaosob. Svako brzo i instant riješenje da se poboljša probava i riješi tvrda stolica obično bude praćeno neuspjehom.

Tvrda stolica – čaj od sene doziranje
Ono na šta se najčešće nalijeće u pomenutim prodavnicama su laksativni slatkiši i čajevi od lista sene (Cassia angustifolia) kao i raznovrsne mekinje od žitarica.Tvrda stolica kod odraslih nije beznačajan problem i zahtjeva strpljenje i pravilan pristup.

Kao odlična prva pomoć za liječenje opstipacije preporučuje se biljka sena. Ono što mnogi ne znaju da se laksansi iz ove biljke ne smiju koristiti duže od 3 do 5 dana, sem ukoliko vam vaš ljekar ne preporuči drugačije. Ukoliko se pretjera sa senom, može potpuno izostati prirodni refleks za pražnjenje crijeva, dolazi do bolnih grčenja u stomaku za vrijeme defekacije, ponekad praćeno mučninom i povraćanjem.

Biljka sena povećava izlučivanje kalijuma u organizmu koja za posljedicu pored grčeva može imati i poremećaje u radu srca, slabost mišića, intenzivnije menstrualno krvarenje, dijareja i pojava krvi u mokraći kao i albumina. Sena se nikako ne smije upotrebljavati zajedno sa diureticima,kortikosteroidima i kardiotoničnim lijekovima jer svi oni obaraju kalijum kao i sa kardiatonicima i antiaritmicima.

Loša probava, tvrda stolica i pšenične mekinje
Bilo da u u pitanju pšenične mekinje, ražene, ječmene ili ovsena kaša svakako su bolje riješenje od sene. Dijetalna vlakna iz mekinja su odlično riješenje za bolju probavu i pravilan rad crijeva.

Potopite do 3 kašike mekinja u 2,5 dl tečnosti po izboru, to može biti probiotski jogurt, supa od povrća, čaj od kamilice, čaj od komorača čaj od nane, sveže cjeđeni sok, sveži kompot.

Odaberite mekinje koje vam odgovaraju po ukusu, nemojte jesti ništa što vam ne odgovara. Preporuka nutricionsita je da ne koristite samo mekinje za liječenje zatvora. Tvrda stolica kod odraslih se najbolje liječi kombinovanjem mekinja i pahuljica, kao i vlaknastom hranom iz povrća i voća koja pogoduje osobama koje su intolerantne na gluten. Tako da je preporuka jesti jedan dan pšenične mekinje, sljedeći ovsene pahuljice za doručak a u toku dana što više biljnih vlakana iz voća i povrća kao što je brokoli,blitva,spanać,karfiol i jezgrasto voće.

Čučnjevi -vježbe za stomak koje pokreću lijena crijeva
Redovna fizička aktivnost je neophodna za bolju probavu. Čučnjevi su odličan izbor , oni prosto masiraju crijeva. Loša probava se liječi svakondevnim vježbanjem, zato nemojte biti lijeni i počnite sa 5 do 10 čučnjeva i svakodnevno povećavajte njihov broj makar za jedan.

Sa 15 do 20 čučnjeva dnevno i pravilnom ishranom riješit ćete veliki problem. Tvrda stolica i zatvor se liječe raznim preparatima i postoji ogromno tržište istih, napominjemo da to nisu dugoročna rješenja već samo rješavaju gurući problem. Za liječenje zatvora jedini lijek je pravilna ishrana i redovna fizička aktivnost. Takođe ljekovito bilje može da doprinese izljećenju.

Tvrda stolica zatvor lečenje lekovitim biljem
recept br 1 :

Čajna mješavina za liječenje zatvora i nadutosti stomaka

Potrebno:

– 1 prstohvat majorana
– 1 prstohvat anisa
– 2 prstohvata seninog lišća
– 1 prstohvat cvijeta zove

Pripremljenu mješavinu preliti sa 2 dl. ključale vode, poklopiti i nakon 2 sata procjediti. Čaj popiti pred spavanje ,ne koristiti duže od nekoliko dana zbog prisustva sene.

recept br. 2

Čaj od krusine(drugi naziv krkavina), grm sa ljubičasto-crvenim bobicama

kašičicu isušene kore krusine staviti u 1,5 dl vode kuhati 25 minuta. Poklopiti i ostaviti da odstoji 4 do 9 sati. Procjediti i piti pred spavanje

recept br.3

Čaj od pelina za liječenje zatvora

2,3 kašičice pelina preliti sa 2 dl ključale vode. Poklopiti i ostaviti 10 minuta da odstoji. Uzimati po 1 supenu kašiku prije jela. Pelin je gorak pa ga ključalom vodom treba samo preliti , nikako kuhati.

recept br.4

Suh šljive protiv zatvora

Da bi šljiva bila lijek a ne kompot, da bi se iz šljiva odstranili šećer i kiseline postupa se ovako:

20 suhih šljiva (po 10 za svaki glavni obrok), uveče se zasjeku nožem sa jedne strane i tako narezane ostave da kisnu preko noći u dosta vode.Ta se voda izjutra prospe. Kuhaju se u velikoj količini vode (na 1 kg šljiva ide 6 litara vode). Naliju se vrućom vodom i kuhaju 2-3 sata.

Svakih pola sata prospite vodu u kojoj se kuhaju i nalijte istom količinom mlake vode. Na kraju šljive treba da plivaju u potpuno bezbojnoj tečnosti. Samo šljive koristimo za jelo a vodu treba prosuti. Šljive treba jesti mlake prije jela. Pojedini ljudi moraju postepeno da se navikavaju i uzimaju samo 2-3 šljive. U slučaju lijenih crijeva šljive se mogu kuhati i sa kimom. Ovako pripremljene šljive daju najbolji rezultat kad je jetra umorna i ne može da vrši svoju funkciju cjedila za otrove koji dolaze iz crijeva,tvrda stolica se u većini slučajeva neće ponoviti.

recept br.5

Smokve i šljive protiv zatvora

– 3 suhe šljive
– 3 smokve
– 100 ml vode

Smokve i šljive uveče sitno narezati i preliti sa 100 ml vode i ostaviti preko noći.

Jesti odmah ujutru mlako na prazan stomak.

recept br. 6

Čišćenje želudca i creva

7-8 listića zove preliti sa 2 dl ključale vode i kuhati na laganoj vatri 8 minuta,pa zatim procjediti i pustiti da se prohladi, nakon nekog vremena dodati kašičicu meda .

Ovo je odličan napitak za liječenje zatvora, čišćenje krvi, bolesti jetre, bolesti bubrega, želudca, pluća i za osip.

Izvor: dijetamesecevemene.com

loading...