Izbor preparata protiv kašlja u apotekama je velik. Sem tableta i sirupa, ogroman je asortiman i bombona protiv kašlja, različitih ukusa. Baš tako – različitih ukusa, koji su stvoreni veštačkim aromama.

watermarked-332

Zato, hajde da napravimo sami domaće bombone protiv kašlja. Svi roditelji znaju koliko je ponekad teško privoljeti dijete da popije tabletu ili sirup. Ali bombone – sa zadovoljstvom. Ni jedno dijete ne odbija slatko. Pripremiti takve bombone uopšte nije teško.

Za osnovu ovih bombona koristićemo prženi šećer čija je efikasnost dokazana godinama i decenijama, koji su koristile i naše bake. Sem toga ima lijep ukus i omogućava brz pozitivan rezultat. Prženi šećer, provjereno narodno sredstvo, pomaže oslobađanju iritacije u grlu, što utiče na povećanje intervala između napada kašlja.

Za pripremu ovih bombona biće potrebno:

– 100 gr šećera
– pola kafene kašičice đumbira u prahu
– 1 kafenu kašičica soka od limuna
– silikonski kalupi (aluminijumska folija ili obična tacnica)
– čačkalice

Priprema:

Za početak, silikonski kalup ili običnu tacnicu premažite uljem.

watermarked-112

Šećer staviti u šerpicu i na šporet na tihu vatru. Stalno miješati. Kada se šećer rastopi, dodati đumbir u prahu i sok od limuna. Kuhati još nekoliko minuta na tihoj vatri stalno mješajući.

watermarked-222

Sirup je gotov, kada šećer postane braon boje. Sada ga sipajte u silikonske kalupe ili na tacnu. Ako želite, ubodite čačkalice.

Neka se malo ohladi i ostavite ga u frižider na pola sata. Kada se dobro ohladi vadimo bombone i uživamo u ukusu našeg djetinjstva.

Dnevna doza za djecu je 5-6 bombona, pod uslovom da ne jedu i druge slatkiše.

Mnoge majke ne vjeruju receptima narodne medicine, ali u praksi ovakve bombone oslobađaju dijete od napornog kašlja već poslije 2-3 dana. Ove bombone odlično otklanjaju iritaciju grla, tako dijete sve rjeđe kašlje.

Naravno, ako kašalj ne prestane, treba se obratiti ljekaru, da biste isključili ozbiljnija oboljenja.

Izvor: uspesnazena.com

loading...