Slatko i ukusno voće koje originalno potiče iz Japana bogato je zdravim nutrijentima kao što su vitamini, minerali i antioksidansi.
Egzotično voće pod nazivom japanska jabuka ili kaki u nedozrelom obliku može imati opor, ali u potpuno zrelom slatki ukus poput meda skrivenog u njegovom narandžinom mesu. Upravo zbog kupovine u pogrešnom stadijumu sazrijevanja i nepoznavanja njegovih blagodeti nažalost nije često u našoj posudi s voćem.

Tokom svake sezone sazrijevanja, voćke mogu mijenjati oblik. Takođe variraju u veličini od 50-ak do 500 grama. Boja voća varira od svjetlo žute do tamno narandžaste. Cijela voćka je jestiva osim sjemenke i peteljke.

Blagotvorna svojstva japanske jabuke:

Sadrži malo kalorija (70 kcal/100 g) i bogata je izvor vlakana.
Obiluje antioksidansima kao što su katekini i galokatekini te zbog hemijskog sastava betulinske kiseline u njemu sadržane, sprečava nastanak tumora. Katekini su poznati po tome što imaju anti-upalno djelovanje.
Svježa jabuka sadrži vitamin A, beta karoten, likopen, lutein, zeksantin i kripoksatin. Sva ova jedinjenja igraju važnu ulogu protiv slobodnih radikala kisika koji uzrokuju starenje i različite bolesti. Zeksatin je bitan dijetni karotenid, koji se posebno apsorbuje u oči gde služi kao antioksidans za filtriranje svjetla.
Dobar izvor vitamina C
Sadrži mnogo važnih B-kompleksa (B-6). Ovi vitamini pomažu u raznim metaboličkim funkcijama u tijelu.
Svježe voće takođe sadrži kalijum, magnezijum, bakar i fosfor.
Odabir i čuvanje

U prodavnici izaberite voće žuto narandžaste boje bez udaraca ili posjekotina po njoj. Sušena japanska jabuka je takođe dostupn. Dozrela jabuka može se čuvati u zamrzivaču nekoliko mjeseci.

Možete uživati u svježem plodu, kao i njegovom suhom obliku gdje se najčešće koristi za kolače, pudinge, salate i pahuljice, piše “Zadovoljna“…

Izvor: haber.ba

loading...