Do šeste godine života mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima i zato je jako bitno do tada pokušati sanirati karijese, naviknuti dijete na redovite odlaske stomatologu i najbitnije od svega na redovito pranje zuba.

imgSizerAdminCrop

Četkica za zube treba biti s malom glavom i mekim vlaknima radi čišćenja teško dostupnih mjesta. Da bi zubi ostali zdravi potrebno ih je prati dva puta dnevno nakon jela. Bitno je oprati sve zube i sve plohe na zubima. Tehnikom malih kružnih pokreta oprati prvo sve vanjske plohe, zatim unutrašnje i na kraju grizne plohe.

Pošto dječja motorika nije još razvijena roditelji trebaju nadzirati pranje zuba sve do odlaska djeteta u školu. Prve mliječne zube dijete dobiva između 5. i 7. mjeseca ili kasnije i vrijeme nicanja prvog zuba može se protegnuti i do prve godine života djeteta. Računa se da s dvije i pol do tri godine dijete ima sve mliječne zube i tu završava faza nicanja mliječnih zubi. Do treće godine su u ustima prisutni svi mliječni zubi, njih 20.

Kada dođe trenutak posjete stomatologu roditelji trebaju pripremiti svoje dijete na način da mu objasne kamo ide i ispričaju kako izgleda odlazak stomatologu. Ne smije se plašiti dijete s odlaskom stomatologu, koristiti riječi bol, igla, bušenje već treba ukrasiti istinu. Ukoliko je dijete bilo dobro treba ga pohvaliti i nagraditi da idući put opet surađuje. Ako dijete ne želi surađivati, ne želi otvoriti usta, boji se, treba pokušati pronaći najbolji mogući naći kako mu pomoći da savlada strah.

Do šeste godine života mliječni zubi čuvaju mjesto trajnim zubima i zato je jako bitno do tada pokušati sanirati karijese, naviknuti dijete na redovite odlaske stomatologu i najbitnije od svega na redovito pranje zuba. U šestoj godini započinje period zamjene mliječnih zuba trajnim zubima koji ostaju do kraja života u ustima. Taj period  nazivamo mješovita denticija, jer su istovremeno prisutni i mliječni i trajni zubi. Mješovita denticija traje sve do dvanaeste godine kada ispada zadnji mliječni zub.

Prvi trajni zub je šestica, a nakon toga počinju ispadati mliječni zubi, najprije jedinice na čijem mjestu rastu trajni zubi. Prvi trajni molar odnosno šesticu potrebno je zaštiti od mogućeg razvoja karijesa na griznoj plohi. Postupak zaštite se naziva pečaćenje i spada u preventivne postupke, ne uključuje brušenje zuba, dakle potpuno je bezbolno, što je možda podatak koji je djeci, a i samom roditelju najvažniji. Dobro postavljen i redovito kontroliran pečat predstavlja dugotrajnu zaštitu zuba od karijesa.

Još jedan preventivni postupak koji se koristi u stomatološkoj ordinaciji je topikalna fluoridacija zubi. Površina cakline zuba premaže se preparatom fluora što takvu caklinu čini otpornijom na štetno djelovanje kiselina iz usne šupljine. Postupak je jako djelotvoran kod djece. Fluoridi smanjuju učestalost pojave karijesa i sudjeluju u ponovnoj mineralizaciji početne karijesne lezije.
Roditelji se uvijek pitaju kada dijete odvesti prvi put kod stomatologa. Najbolje bi bilo kada dijete počne spoznavati okolinu i kada mu narastu svi mliječni zubi, a to je oko treće godine života. Do tada najvažniju ulogu u održavanju higijene usne šupljine djeteta imaju roditelji.

Već s pojavom prvog mliječnog zubića, oko šestog mjeseca starosti djeteta, potrebno je mekom gazom namočenom u vodu istrljati zub dva puta dnevno da se maknu naslage. Kada dijete nauči ispljunuti i adekvatno isprati usta vodom treba započeti s upotrebom zubne paste i četkice. Na tržištu postoje mnogobrojne paste za zube, ali najbitnije od svega je da se koriste paste koje u sebi sadrže fluor radi bolje otpornosti zuba na karijes.

Izvor: Marina Sambrailo, dr.med.dent

loading...